Skip to main content

Prachtig, groen overdekt ziekenhuis geneest door duurzaam ontwerp

Het Meyers Pediatric Hospital in Florence, Italië, is een uitzonderlijk duurzaam ontwerp dat architectuur gebruikt om het genezingsproces te ondersteunen. Het complex bevindt zich in een parkachtige omgeving en bestaat uit een vroeg 20e-eeuws gebouw dat is bijgewerkt met een nieuwe duurzame vleugel. Met een uitgebreid groendak, robuuste daglichttoetreding en overvloedige kunst en open ruimte biedt het ziekenhuis een ideale omgeving voor genezing.

Het ziekenhuis heeft veel moeite gedaan om comfort te bieden aan zijn jonge patiënten. Ze betreden eerst het oorspronkelijke gerestaureerde complex - Romano Del Nord van architectenbureau CSPE legt uit: "we wilden een herinnering aan het verleden creëren en tegelijk de stressvolle impact van een typische ziekenhuisstructuur verminderen."Patiënten nemen vervolgens een overdekt pad door een centrale tuin die leidt naar het uitgebreide atrium van het nieuwe gebouw. Gevuld met licht en kunst, verspreiden de ondersteunende kolommen zich als bomen. Het bovenste glas heeft ingebouwde elektrische zonnepanelen om energie te leveren en verblinding te verminderen.

Het nieuwe gebouw ligt op de heuvel en loopt in een rij om zich te mengen met het landschap. Het effect wordt nog versterkt door het groendak, dat het grootste deel van het gebouw bedekt. Het bovenste atrium heeft een speelruimte die uitkomt op het groendak zodat de kinderen contact houden met de buitenlucht. 47 "Pinocchio-hoeden" stippelen op het dak - dit zijn eigenlijk zonnebuizen die het daglicht het gebouw binnen laten komen. Het complex is ontwikkeld in het kader van het Energieprogramma van de Europese Unie en heeft met succes zijn energieverbruik verlaagd met maar liefst 62% voor HVAC en 80% voor elektriciteit in vergelijking met een typisch ziekenhuis. We kunnen niet meer onder de indruk zijn van dit prachtige ziekenhuis dat ook helpt de planeet te genezen.

+ CSPE