Skip to main content

Meydan Shopping Complex is een heuvelachtig groen overdekt Mekka in Istanbul

Je hebt waarschijnlijk een wandeling gemaakt door je plaatselijke winkelcentrum op een luie middag, maar hoe zit het daar bovenop? Hoogstwaarschijnlijk niet, tenzij je veiligheid op het gebied van winkelcentrum wilt, maar als je ooit in Istanbul, Turkije bent, kun je dat van je bucketlist halen door dit revolutionaire heuvelvormige winkelcentrum te bezoeken. Ontworpen door buitenlandse kantoorarchitecten, wordt de duurzame ontwikkeling bedekt door een enorm groen dak dat tevens dienst doet als een rustig park in het hart van een nieuwe opkomende buitenwijk van Istanboel.

Het laaggelegen winkelcomplex functioneert als een winkelcentrum, maar ook als een echt stedelijk centrum in een van de snelstgroeiende gebieden van Istanbul. De winkels zijn geclusterd en de parkeerplaats is ondergronds, waardoor een groot deel van de begane grond wordt vrijgemaakt voor een groot open plein. De unieke opstelling van het winkelcentrum maakt het ook mogelijk om dakramen daglicht naar de winkels te streamen en tegelijkertijd visueel contact te creëren tussen de winkelruimtes en de daktuinen.

Naast het van nature gekoelde dak, heeft Meydan nog andere groene elementen in zijn ontwerp zoals natuurlijke ventilatie en verwarming en koeling via boorgaten in plaats van een traditionele mechanische installatie (een primeur in Turkije). Alle openbare verlichting wordt aangedreven door en zonnepanelen en aangezien veel van de ruimtes zich buiten bevinden of dakramen hebben, is de elektrische verlichting tot een minimum beperkt. Het siteschema maximaliseert ook natuurlijke schaduw en creatie van windschermen door het gebruik van architecturale massa.

WAAROM DIT STAAT:

Groene daken zoals die boven het Meydan-winkelcentrum hebben vele voordelen, waaronder het beperken van het stedelijk hitte-eilandeffect, isolatie van binnenruimten en minimalisering van afstromend regenwater. De natuurlijke koeling, ventilatie, daglichttoetreding en zonnepanelen van het centrum werken ook om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

+ FOA

Foto's © Friedrich Ludewig