Skip to main content

De Millennium City Commune van Japan biedt een aardvriendelijke utopie in gigantische kassen

De Japanse architect Hiroshi Iguchi heeft ons opnieuw laten zien dat kassen meer zijn dan alleen huizen voor planten en groenten. Om te laten zien hoe mensen ook kunnen profiteren van tijd doorbrengen in deze grote coconachtige structuren, heeft Iguchi een spectaculaire, maar rustige eco-commune gecreëerd. De Millennium City bevindt zich op geschonken open akkers in de Japanse regio Chiba. Het bestaat uit vier grote kassen die zijn geherstructureerd om te zorgen voor open, gezonde woonruimtes. De gemeente biedt stadsbewoners een kans om te ontsnappen aan de chaotische dagelijkse sleur voor slechts $ 50 per maand.

Het utopische experiment van Iguchi is gericht op het bieden van een milieuvriendelijke oplossing voor de sociaal isolerende en milieuschadelijke woonsituatie in Japan. Het ecoglasdorp is eigenlijk het resultaat van verschillende workshops van de in Tokio gevestigde architect die op zoek is naar een praktische oplossing die een wederzijds gezonde coëxistentie tussen mens en natuur bevordert. Iguchi legt uit: "Millennium City stelt mensen in staat om dicht bij elkaar te wonen, maar toch in privacy, en stelt hen in staat om te genieten van een levensstijl in harmonie met de natuur."

In overeenstemming met het traditionele Japanse minimalisme fungeren kleine houten kubussen van twee verdiepingen als de woonruimte in de vier transparante kassen. Het bovenste niveau is een afgesloten ruimte opgetild op houten palen en vereist een ladder om vanaf het onderste niveau binnen te komen. Daaronder zweeft een open houten platform net boven de aarden vloer van de kas. De ruimtes zijn niet bestemd voor specifiek gebruik, waardoor gasten vrijheid en flexibiliteit hebben. Voor praktische behoeften is een van de kassen uitgerust met een gemeenschappelijke keuken en een apart paviljoen met een gedeeld toilet en badfaciliteiten. Warm water wordt geleverd door zonnepanelen gemaakt van plastic flessen.

Dienovereenkomstig is de vreedzame utopische omgeving ook een aardvriendelijke structuur. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen, die voldoende licht en warmte bieden. Bovendien worden de binnentemperaturen geregeld door de omringende planten en bomen. Zoals Iguchi uitlegt, legt het hele project de nadruk op gezond en ecologisch langdurend leven: "Het feit dat deze ene plek zoveel verschillende functies mogelijk maakt, is op zich al ecologisch. De hutten kunnen altijd worden gerecycled of hergebruikt, hetzij door ze te demonteren en opnieuw samen te stellen op een nieuwe locatie, of gewoon door ze intact te houden. "

Bijzonder intrigerend is de gemeenschappelijke ondersteuning die bij de oprichting ervan is betrokken. Vrijwel het hele project, met uitzondering van de fabricagekosten van de kas, werd mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Een 20-jarig huurcontract voor de landbouwgrond werd geschonken door een project-vrijwilliger, die toevallig de Japanse landbouwvereniging voorzit. Het merendeel van de materialen van het project was begaafd of geschonken, zoals de platforms en hun constructie, bouwmaterialen, meubels, badkamer- en keukenapparatuur, de serres, enz. Met zoveel steun, de kosten om de hele eco te bouwen en te installeren complex kwam op ongeveer $ 470.000.

Nogmaals, dat sterke gevoel van gemeenschap is dominant aanwezig in de dagelijkse activiteiten van de gemeente die gericht zijn op het vergroten van de gezelligheid. Millennium City-gasten worden aangemoedigd om deel te nemen aan de vele lessen en evenementen, zoals ecologische landbouwcursussen, bloemschikken, schilderen, enz.

+ Vijfde Wereld

Afbeeldingen © DesignTaxi