18e eeuws Roemeens bastion getransformeerd in openbaar groen centrum

In tijden van tijd veranderde architectuurstudio ARCHAEUS een 18e eeuws bastion in een park en een gemeenschapscentrum. Bastion Theresia Timisoara is gebouwd als verdedigingsmuur voor het Roemeense stadje Timisoara en is tientallen jaren in het centrum van de stad blijven liggen. Bij de renovatie van ARCHAEUS wordt zorgvuldig een moderne plaza en een vergaderzaal ingebouwd te midden van de bakstenen en houten gebouwen en gewelfde metselmuren, en een enorm groen dak dekt nu de uitgebreide en uitnodigende gerurbaniseerde ruimte.

Het complex was aanvankelijk in een staat van verval en de architecten hebben veel zorg besteed aan het verwijderen van in de jaren '70 toegevoegde cementpleisters die de originele steen verder zouden hebben aangetast. Het ontwerp was duidelijk doordacht voor de lange termijn - het team paste metaal en andere materialen toe die vervolgens gemakkelijk kunnen worden verwijderd tijdens toekomstige rehabilitatie-inspanningen. Zelfs de PH van de mortels en verven komt overeen met de bestaande materialen.

Het gebruik van de ruimte als openbare ruimte werd ook zorgvuldig overwogen. De vele betonnen opritten en open portalen naar de straat bieden fietsvriendelijke paden, die lokale kinderen op BMX's binnenkort volledig zullen benutten. Een met glas gevoerde ondergrondse assemblage wordt in het midden in het midden geplaatst, met een ondiepe helling die de bezoekers naar beneden toe afvoert.

De enorme zolder van het hoofdgebouw, die is gemaakt van groot hout, is omgebouwd tot multifunctionele ruimtes met daglicht compleet met rijen dakramen. Het gebouw is zorgvuldig gerestaureerd met elektrische en sanitaire voorzieningen zorgvuldig geplaatst om doorvoeringen in de muren en vloeren te verminderen.

De locatie van het oude fort in het midden van de stad maakt het tot een natuurlijke hub voor transport en assemblage, en het uitgebreide groendak verwerkt het tot de stedelijke groene gordel van de stad. De hoge albedo van het plein en het groene dak helpt ook om de warmte van de zomer te verminderen. Het oorspronkelijke doel van de structuur was om vreemden en vijanden buiten te houden - maar het bastion is nu opnieuw geboren als magneet voor bezoekers met zijn vele paden van uitstap en open programma.

+ ARCHAEUS / architectuurstudio

Leid Foto © Prowa Bennert

Loading...