Skip to main content

Tanzanian Hotel geïnspireerd door rotsformaties

Niet veel mensen zouden jaloers op je zijn als je in een grot woont, maar ze zijn misschien een beetje jaloers als je in dit hotel verblijft, gevestigd in Tanzania en ontworpen door WOW Architects. Het hotel bestaat uit twee gebouwen en het algemene ontwerp is geïnspireerd op geologische processen die rotsformaties in de natuur vormen. Het is geen verrassing dat we fans zijn van het groen dat uit de ramen van de gebouwen valt, maar we vonden ook de conceptontwikkeling van dit project best interessant. De architecten werden geïnspireerd door de manier van de natuur om heuvels of heuvels te creëren, en hoe deze heuvels uiteindelijk worden bewoond door levende wezens.

Gesynchroniseerd als het "Huis van de Vrede", bestaat het project uit een getextureerd beton dat lijkt te zijn gebeeldhouwd door de elementen. Toen we voor het eerst de achteruitgang van de ramen observeerden, konden we niet anders dan denken dat het inderdaad een gigantische rotsformatie lijkt met binnenholtes die de hedendaagse interpretatie van de grot zou kunnen zijn. Het concept, gebaseerd op geologische wetenschap, manifesteert zich in twee "heuvels" of gebouwen met vloeiende tuinen die uit de ramen van het gebouw groeien. In hun diagrammen (zie hieronder) leggen de architecten de ontwerpontwikkeling uit alsof het een beeldhouwoefening was met een geologisch feit.

Het begint wanneer de platentektoniek de bergen aarde ophoogt en heuvels creëert. De heuvels worden vervolgens aangetast door het weer, waardoor textuur en variatie in het oppervlak van de heuvels ontstaat. In de loop van de tijd bezinken sedimenten anders op het oppervlak van de heuvels, wat leidt tot wat we kennen als gelaagdheid. Gedurende deze tijd worden zaden afgezet in hoekjes en gaten in de heuvels waardoor groen overal in de heuvels kan groeien. Geïnspireerd door de kracht van de elementen om de heuvels in de natuurlijke wereld vorm te geven, hebben WOW architecten deze gebouwen ontworpen om de willekeurige groeven en hoeken in de natuur na te bootsen.

De oriëntatie van de gebouwen was zo gepland dat zonlicht het binnenplein in het centrum binnendrong en een warme en uitnodigende ruimte biedt voor hotelgasten om zich te mengen. Deze lay-out geeft ook bewoners toegang tot uitzicht op stad, zee en haven. Het interieur van het hotel is minder goed, maar we houden van het gebruik van levende groene muren door het project. Een binnenaanzicht toont een trap beschut alleen door glazen panelen zal zeker gasten het gevoel te geven alsof ze lopen in het licht.

Hoewel we toegeven dat dit niet het eerste gebouw is met overvloedig groen gebladerte dat van de zijkanten naar buiten valt, zijn we geïntrigeerd door het geologisch geïnspireerde ontwerp van de structuur. Er is iets heel aangrijpend aan het verblijven in een hotel dat is geïnspireerd door dezelfde natuurlijke processen die bergen en bergkammen creëren. Hier kunnen gasten een vrij unieke ervaring ervaren terwijl ze uitkijken over hun achteruitkijkramen en groene raam en het gevoel hebben dat ze verblijven in een zeer heldere en goed verlichte grot met alle moderne gemakken.

Tip via Abhishek Pandey