Skip to main content

Praksis verandert de 19de-eeuwse Deense schuur in een modern cultureel centrum in het land

Een prachtige schuur uit de jaren 1870 op het weelderige Deense platteland werd onlangs gerenoveerd en omgetoverd tot een creatief cultureel centrum. Lokale architecten Praksis hebben in opdracht van de stichting Realdania de rieten dakhouten shelter aan de rand van M? Gelt? Nder, nabij S? Nderhaven, gerenoveerd. Eigendom van HKH Prins Joakim, de honderdjarige ruimte is nu een groene en prachtige omgeving waar tentoonstellingen, films en muziekevenementen worden gehouden.

De oude schuur ligt dicht bij een moerasgebied en heeft een complete renovatie ondergaan waardoor de oorspronkelijke kenmerken intact zijn gebleven. Extern is het gebouw voorzien van een rode bakstenen muur met een rieten strodak. Binnen zijn de oorspronkelijke gebogen houten wanden opgeknapt in hun oude glorie en hun kromming levert zelfs een uitstekende akoestiek op voor muziekuitvoeringen.

De vloer van de tentoonstellingsruimte is gemaakt met behulp van de terrazzo-techniek. De bouwers recycleerden een ballast van grote lokale veldstenen om de volledige ruimte van 3300 vierkante meter te beslaan. Praksis heeft de tentoonstellingsruimte zodanig ontworpen dat deze flexibel genoeg is om te worden gebruikt voor diverse culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, films en muziek. Drie zwarte glasvezelboxen met toiletten, een bioscoop en een digitale projector kunnen worden verplaatst om verschillende functies te bedienen. De oude gerenoveerde Deense schuur is een groot cultureel centrum in het land.