Skip to main content

Spaans centrum voor ouderenzorg ingepakt in een groene groene gevel

Dit nieuwe centrum voor ouderenzorg in de buurt van Zamora, Spanje, rijst op vanuit het landschap met een zacht glooiend profiel te midden van rijen gewassen. Het project ligt op een krappe kavel, dus om zoveel mogelijk ruimte te benutten, verpakte CSO Arquitectura het gebouw en terrein in een speels raster dat patio's en groene ruimten vormt. Klik na de pauze voor een nadere blik op de gepixelde groene fa ade van het project.

Een raster van hardscape en greenscape rolt over het midden, overgang van landschap naar gebouw en weer terug. Dit subtiele effect verraadt de schaal van het gebouw, waardoor het veel kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is. Het dak is toegankelijk om uitzicht op de vruchtbare vallei te bieden.

Geprojecteerd boven het roosteroppervlak is een lappendeken van zonnepanelen die op dezelfde hoek staan ā€‹ā€‹als de schuine wanden, waardoor een abstracte eenheid wordt toegevoegd aan het project als geheel. De panelen bieden ook schaduwrijke zitplaatsen voor bewoners, terwijl ze genieten van het gepixeleerde tuindak en de muren.

Het interieur is gecentreerd rond een schone, open centrale vestibule die direct toegankelijk is voor privé-ruimtes. Grote openingen zorgen voor een gemakkelijke toegang tot de buitenkant.