Skip to main content

Het prachtige IJslandse instituut is een ijs-frosted eco-citadel

We presenteren hier veel prachtige groene gebouwen op Inhabitat, maar sommigen schieten er gewoon doorheen. Het IJslandse instituut voor natuurlijke historie, ontworpen door het IJslandse bedrijf ARK? S, is een schitterende kubus van onderzoeksfaciliteiten die in het zonlicht glinstert als een gletsjer. Het nieuwe onderzoeksinstituut is bekleed met gefrit glas waardoor het lijkt alsof het voor altijd is berijpt. Het herbergt kantoren voor 50 wetenschappers, beschikt over een bibliotheek en een specimencollectie en maakt deel uit van een veel groter masterplan voor de ontwikkeling van Urridaholt, dat prijzen wint voor zowel architectuur als duurzaamheid.

Het volume van het instituut is geïnspireerd op de lichamen van insecten en de nabijgelegen berg Keilir, die wordt gespiegeld in de prominente vorm van de voorkant van het gebouw. Twee kloven scheiden het gebouw in drie massa's, wat helpt het volume van het gebouw terug te brengen tot de menselijke schaal van het straatbeeld. De fissuren bevatten loopbanen met glazen muren die worden benadrukt door felgroene muren die de kantooromgeving voor werknemers opbreken wanneer ze van het ene deel van het gebouw naar het andere lopen. Deze breaks zorgen voor een nauwere verbinding met de omgeving door sterke visuals te bieden van de aarde en de lucht.

De bovenste verdiepingen van het gebouw zijn omgeven door een dubbele glazen gevel die bijdraagt ā€‹ā€‹aan de natuurlijke ventilatie van het gebouw, daglicht en weerafscherming. Het glas is gefrituurd met een speciaal voor het gebouw ontworpen patroon dat lijkt op de vorming van ijskristallen. Deze prachtige ijskristalformaties verspreiden licht wanneer het het gebouw binnenkomt, waardoor schittering en warmtewinst worden verminderd. IJsland ligt op een hoge Noorderbreedte, dus het glas is ontworpen om te profiteren van lage zoninvalshoeken. Blootgesteld beton omlijst het glas en vormt een contrast met het doorschijnende materiaal.

De verantwoordelijkheden van het instituut omvatten het onderzoeken en bewaken van de natuur, en het verbluffende nieuwe gebouw is een sterk argument voor duurzaamheid en ecologisch rentmeesterschap in het gebied eromheen. De achterkant van het gebouw is voorzien van een groen dak met lokaal gras en mos, dat werkt om regenwater te infiltreren, en doorlatende oppervlakken op de parkeerplaats en zwellingen rond het gebouw langzaam regenwater. Het leefgebied van lokale insecten en vogels wordt geminimaliseerd door toevoeging van het groendak en de swales.

De dubbelglazen gevel maakt deel uit van het natuurlijke ventilatiesysteem van het gebouw en elk kantoor heeft ten minste twee bedienbare ramen om de luchtstroom te bevorderen. Natuurlijk daglicht en toegang tot uitzicht op het omringende landschap zijn ook belangrijke bouwstrategieën. Het onderzoeksinstituut is onlangs in oktober 2010 voltooid als onderdeel van het masterplan Urridaholt, dat al prijzen heeft gewonnen, waaronder de Award van de Boston Society of Architects en de Nordegrio Award. Het instituut ondergaat momenteel een BREEAM-beoordeling na de bouw, die naar verwachting in het voorjaar van 2011 zal worden voltooid.

+ ARK? S