Skip to main content

Rammed earth school in Vietnam bloeit als een kleurrijke junglebloem

De verre uithoeken van Noord-Vietnam zijn mooi, maar hartverscheurend arm. Kinderen van de etnische minderheid van Hmong die in de dorpen wonen, lijden routinematig aan een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Het Vietnamese architectenbureau 1 + 1> 2 heeft een sprankje hoop gegeven aan degenen in het dorp Lung Luong in de afgelegen provincie Thai Nguyen met de bouw van een prachtige nieuwe school, gemaakt van lokale materialen zoals geramde aarde en bamboe. De prachtige, opzwepende en kleurrijke vorm van de school is een inspiratie voor het dorp en dient als een gastvrije haven beschermd tegen de harde elementen.

De basisschool van Lung Luong is gelegen op een bergtop en gebouwd om een ​​slecht geïsoleerde structuur te vervangen die piercingly koud was in dagen van zware regenval en tocht. Onder leiding van architect Hoang Thuc Hao hebben de dorpelingen een deel van de piek uitgegraven om een ​​gelijkmatige basis te creëren. De uitgegraven bodem werd gerecycled tot geramde aardstenen om de structuur van de school te bouwen. De thermische eigenschappen van de grondstenen helpen om het gematigde binnenklimaat het hele jaar door te behouden. Lokaal geproduceerd hout en bamboe werden ook in de bouw gebruikt en bestaande bomen werden tijdens het bouwproces beschermd.

De basisschool is verspreid over de bergtop, met een oppervlakte van meer dan 1.400 vierkante meter. De oriëntatie en plaatsing van de gebouwen en de swooping kleurrijke bamboe luifel boven optimaliseert natuurlijke verlichting, ventilatie en geluidsisolatie. De school bestaat uit klaslokalen, speeltuinen, tuinen, polyvalente ruimtes, een medische ruimte, een bibliotheek, een keuken, toiletten en een slaapzaal.

Gerelateerd: Rammed earth house combineert traditionele materialen met moderne technieken in de laatste grens van Vietnam

"Het doel van dit project is om een ​​school te creëren met voorzieningen die tegen de harde natuur vechten", schrijven de architecten. "De klaslokalen zijn compatibel met de berg, ruimtes tussen hen zijn gleuven waardoor alles lijkt op een architecturale foto die op het terrein is geplakt. De gang verbindt alle functionele gebieden. De fundering van de gebouwen respecteert het natuurlijke terrein, wat betekent dat ze op en neer gaan als het bergpad. "

+ 1+1>2