Skip to main content

Grasdaken bogen en beplante terrassen brengen de natuur in deze moderne bazaar in India

Een luchtige en prachtige openluchtbazaar is onlangs voltooid in Lucknow, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh met een rijke traditie van vakmanschap. Archohm, een architect uit de lokale architectuur, ontwierp de stedelijke bazaar, genaamd Avadh Shilpgram, die zich uitstrekt over 20 hectare met kromlijnige lijnen en paden naar een hedendaagse interpretatie van de historische marktplaatsen. De ommuurde bazaar heeft een reeks bogen - een belangrijk architecturaal element voor de stad - meestal bekleed met rode Agra-zandsteen en sommige met grasoppervlakten voor een warm en aards uiterlijk.


Avadh Shilpgram bevat bijna 200 ambachtswinkels, waarvan sommige zijn voorzien van airconditioning; ambachtelijke rechtbanken; een slaapzaal; auditorium en food court. De lay-out van de ommuurde bazaar is georganiseerd langs een centraal geplaatste spiraal die culmineert in een strakke krul met een open plein in het midden. De spiraal bestaat uit een reeks bogen met stalen kozijnen bekleed met rode Agra-zandsteen in een Jaali-patroon, waarvan het motief is geïnspireerd door het beroemde Lucknowi-borduurvaartuig genaamd 'Chikan kari'. De grote bogen laten natuurlijk licht en ventilatie door de ruimte stromen en herinneren aan de grote bogen in de Buland Darwaza in Agra.

Gerelateerd: 7.000 verzendcontainers gebruikt om Bazaar te creëren in Kirgizië

Ambachtswinkels en -hoven omsluiten de bogen en bieden lokale ambachtslieden een plek om hun waren te verkopen en hun ambacht te leren. "Tijdens het ontwerpproces, evolueerde de lay-out van de twintig-hectare Awadh Shilpgram organisch uit de commerciële, culturele, sociale en ontspannen interacties van mensen," schrijven de architecten. "Een elliptische vorm zorgt voor een soepele, hoekvrije circulatie; hij versmalt terwijl hij naar binnen spiraliseert, en emuleert de dichtheid en levendigheid van de Lucknowi-bazaars van weleer; de bazaars met de straten die steeds smaller werden. "Om de verharde oppervlakken in balans te brengen, voegden de architecten grote hoeveelheden landschapsarchitectuur toe, van de groene ruimte die de buitenste rand van de spiraal omgeeft tot de beplante terrassen in het amfitheater en de met gras bedekte boog werkplaatsruimtes.