Skip to main content

Shaun Lockyear transformeert een vooroorlogs huisje tot een modern meesterwerk in Austraila

Vanaf de straat, 105 Villiers in Queensland doet het goed bij de buren, en het ziet eruit als een typisch stedelijk huisje. Maar ga een stap naar binnen en u zult zich realiseren dat het huis allesbehalve typisch is. De in Brisbane gevestigde ontwerpstudio Shaun Lockyear Architects heeft onlangs die bescheiden woning omgetoverd tot een moderne, minimalistische woning met een open plattegrond die het gebruik van natuurlijk licht maximaliseert om de energiekosten laag te houden.


Het groenste huis is het huis dat al bestaat en de eigenaars van 105 Villiers hebben ervoor gezorgd dat het bestaande gebouw behouden is gebleven en het is getransformeerd in een veel moderner en luxueuzere woning. Het huis staat op wat de architecten omschrijven als een "zwaar belemmerd binnenstedelijk gebied" in Queensland, Australië. Om aan deze beperkingen het hoofd te bieden, hebben de ontwerpers van Shaun Lockyear Architects het huis naar binnen gekeerd, waardoor de achtertuin het brandpunt is. Ze openden de binnenruimte met een open plattegrond en hoge plafonds, waardoor het huis een luchtige, natuurlijke stroom kreeg.

De hele achterkant van het huis opent naar de achtertuin, die een klein zwembad heeft, waardoor het lijkt alsof de patio en de tuin een andere kamer in huis zijn. En ze creëerden lightwells om veel natuurlijk licht in huis te brengen. De architecten bouwden grote schermen over de lichtopeningen om te voorkomen dat het huis in de zomer oververhit raakt.