Sculpturale thuis op een niet meer gebruikte spoorweg blijft natuurlijk koel in Toronto

Op het eerste gezicht lijkt dit ouderlijk huis op een typisch stedelijk invullingsproject - maar bij nadere beschouwing blijkt dat het eigenlijk een uniek en locatie-specifiek ontwerp is. De Canadese studio Williamson Chong Architects ontwierp het Bala Line House, een sculpturaal huis in Toronto, ongeveer 60 meter boven een verlaten spoorlijn en de westelijke rand van een steile ravijn. De eengezinswoning haalt inspiratie uit de trapsgewijze topografie van het gebied en weet ondanks de beruchte, vochtige zomers van Toronto op natuurlijke wijze koel te blijven zonder een centraal airconditioningsysteem nodig te hebben.


Het Bala Line Home is gebouwd voor een gezin van vijf personen en bestaat uit een reeks van terrassen en verspringende ruimtes die afdalen naar de ravijnen aan de achterkant. Het project was onderworpen aan strenge normen voor het behoud van fysische kwaliteit, en dus werd de laatste ziggoerat-achtige vorm gemaakt om verstoring op de hellende plek tot een minimum te beperken. De terrasvormige blokken en de strategische plaatsing van beglazing openen het huis tot aan uitzicht, natuurlijk licht en natuurlijke ventilatie, terwijl het de verbindingen met het buitenleven versterkt.

Gerelateerd: Eco-bewust huis in Frogs Hollow zinkt naar het ruige Ontario-landschap

"Het project 'erodeert' in de richting van het ravijn en laat een met licht gevulde reeks bovenruimten elk natuurlijk licht vangen en thermisch modererende effecten van frisse valleucht - met name in de vorm van een 'gebeeldhouwde' voorgevel en een royale dubbele vrijdragende open hoek aan tegenovergestelde uiteinden, "schrijven de architecten. "Als een prototypisch gebaar naar een anderszins verwaarloosde stedelijke situatie in Toronto, probeert dit huis op architectonische wijze het ravijn te herwinnen als een waardig, nieuw publiek domein." Het met licht gevulde huis met drie verdiepingen bestaat uit drie slaapkamers op de bovenste verdiepingen - de hoofdslaapkamer en suite op de bovenste verdieping, gevolgd door de twee slaapkamers en de badkamer op de tweede verdieping - en gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond.

Loading...