Het nieuwe Bao'an-stadion in Shenzhen roept het groen van de Chinese bamboebos op

We zijn verheugd om te zeggen dat Shenzhen niet 1 maar 2 nieuwe sportcentra heeft om deze week te pronken met de start van de Universiade Zomer Games 2011. Het Bao'an Stadion is geïnspireerd door de bossen van Zuid-China en is omgeven door groene, bamboe-achtige kolommen, die structurele ondersteuning bieden. Net als het Universiade Sports Center in de buurt, werd het Bao'an Stadium ontworpen door GMP Architekten met grote aandacht voor het efficiënte gebruik van materialen. Tijdens de internationale universiteitswedstrijd organiseert het stadion met 40.000 plaatsen voetbalwedstrijden en daarna wordt het gebruikt voor andere atletiekwedstrijden.

Gelegen in het Bao'an District, werd het nieuwe stadion ontworpen als een perfecte cirkel om zonder specifieke oriëntatie in de stedelijke ruimte te passen. Toegang tot het stadion kan vanuit bijna elke richting worden verkregen en de structuur past precies tussen een andere sportarena en een zwembad. Het ontwerp van het stadion is geïnspireerd op de bamboebossen van Zuid-China, een aspect dat wordt weerspiegeld in de gevel. Grote, groen gekleurde stalen palen geïnstalleerd in verschillende hoeken creëren de buitenkant van het stadion en bieden structurele ondersteuning voor het dakmembraan. De palen dienen als een visuele herinnering aan de natuur en filteren het daglicht de ruimte in, maar blokkeren een visuele zichtlijn van buiten niet binnen of buiten binnenuit.

GMP Architekten besteedde bijzondere aandacht aan het efficiënte gebruik van materialen bij het ontwerpen en bouwen van het dak van het stadion. Ze selecteerden een membraandak omdat het een van de meest efficiënte manieren was om de zitgedeeltes over zo'n grote overspanning te bedekken. Het membraandak wordt opgehouden door 36 paar kabels die zijn voorgespannen door een cirkelvormige dubbele spanring die boven de steek wordt gehouden. Het resultaat van het membraandak en de gevel van de bamboeachtige palen is dat het stadion een zeer open atmosfeer heeft. Een vlak podium rond het stadion zorgt voor vrije circulatie en gemakkelijke toegang tot de gelaagde zitplaatsen binnen, kijkend op het verzonken veld in het midden.

Loading...