Skip to main content

Oude Franse schuur is omgebouwd tot moderne appartementen voor ouderen

Een sterk verslechterende schuur in het noordoosten van Frankrijk is herboren als een mooie en eigentijdse sociale huisvestingsregeling. De Franse architectuurstudio GENS heeft de puntschuur omgevormd tot 'Zuid', een verzameling van vijf wooneenheden voor oudere bewoners die niet in staat zijn om voor hun vroegere huizen te zorgen. Gelegen naast het gemeentehuis in Velle-sur-Moselle, beschikt de verbouwde schuur ook over een eigentijdse nieuwe gevel bekleed met mooie blauwgrijze vezelcement dakshingles en gegolfd aluminium.


Zoals alle grote adaptieve hergebruiksprojecten, combineert 'Zuid' aspecten van het oorspronkelijke karakter van het gebouw met een nieuwe, bijgewerkte stijl. De architecten behielden de kenmerkende puntgevormde constructie van het landbouwgebouw, maar ontdeden het interieur en vernieuwden het exterieur met drie schuine zijden en een vierde gevel bekleed met glanzend gegolfd aluminium. "We wilden het project" verbergen "in deze zeer banale look", zei GENS 'architect Guillaume Eckly aan Dezeen en legde uit waarom het bedrijf ervoor koos om het gebouw te bekleden met vezelcement gordelroos. "Iets dat er uiteindelijk oud en een beetje sjofel uitzag, zoals elk dorp. En natuurlijk heeft het een prachtige aanwezigheid: stof zoals, zachtjes veranderen met schaduwen of dauw. "Een nauwelijks zichtbare uitbreiding is ook toegevoegd aan het einde van het gebouw en een glazen doorgang verbindt de omgebouwde schuur met het naastgelegen stadhuis.

Gerelateerd: Ancient Party Barn combineert historisch behoud met energiezuinig ontwerp

Ontworpen met een bioklimatische en luchtdichte envelop, bestaat het voormalige schuurinterieur uit vijf eenheden: drie begane grond-appartementen voor ouderen; een gedeelde gemeenschappelijke ruimte; en een paar maisonnettes op de bovenste verdieping. Grote schuifdeuren en ramen met driedubbele beglazing zorgen voor natuurlijk licht, dat weerkaatst op de voornamelijk witte muren en hoge plafonds van het interieur. Lichte houten kozijnen, balken aan het plafond en trappen zorgen voor een warm contrast met het gebruik van wit. Hoewel het interieur grotendeels wit is om bewoners de mogelijkheid te geven hun eigen persoonlijkheid aan het gebouw toe te voegen, hebben de architecten een paar kleurenpracht toegevoegd, van het lichtblauwe patroonbehang dat een gang naar de pastelroze tegels in de keuken lijnen.