BIG onthult Energy Valley met zwevend zonnepaneel voor Stockholm

Inhabitat heeft gerapporteerd over enkele verbluffende ontwerpen van de Bjark Ingels Group, maar hun nieuwste winnende voorstel kan gewoon de kroon op de ketel werpen. BIG's Energy Valley werd onlangs gekozen als het masterplan voor Stockholmsporten, een nieuwe ingang en een belangrijk knooppunt voor de snelweg gepland voor Stockholm. De groep werkte samen met Grontmij en Seascape om een ​​gebeeldhouwde komvormige vallei te creëren die de omliggende wijken met elkaar verbindt en tegelijkertijd het grootste infrastructuurproject in Zweden verbetert. We houden van het slimme, voetgangersvriendelijke ontwerp voor de kruising, maar plannen voor een gigantische reflecterende bol om boven de vallei te zweven, laten ons krabben.

Ontwerpen werden gevraagd om een ​​nieuw "toegangsportaal" naar Stockholm te creëren op een kruispunt ongeveer 15 km ten noorden van de stad, waar twee belangrijke Europese snelwegen, E18 en E4, samenkomen. Een update van de kruising, die bekend staat als de Hjulsta, is al tientallen jaren besproken, omdat de belangrijkste rijbaan een hotspot is voor ongelukken. Bovendien creëert het een barrière tussen de woonwijken aan de ene kant en een recreatiegebied, J? Rvaf? Ltet, aan de andere kant. Eerdere plannen om de kruising te upgraden, zouden de omliggende wijken in vier gebieden hebben verdeeld en meer barrières tussen hen hebben gecreëerd.

Het plan van BIG verbindt de gebieden opnieuw met elkaar terwijl het verbeterde wegen mogelijk maakt. Het overtollige vuil dat wordt opgegraven om nieuwe tunnels en infrastructuur te creëren, zal worden gebruikt om een ​​zacht glooiende vallei te creëren die de snelwegen zal omringen. De cirkelvormige piek wordt bekroond met voetgangers- en fietspaden voor eenvoudig transport tussen buurten. Natuurlijke vegetatie, wetlands, en pijnbomen en eiken zullen worden geplant als landschapsarchitectuur in de vallei om lawaai en luchtvervuiling door de snelwegen te verminderen, terwijl ze ook de promenade een aangename plek maken. De voetgangerslus en de dalrug komen overeen met de openbare ruimtes in de omliggende steden, waaronder een winkelcentrum, een sportcomplex en een moskee. Steden hebben ook ruimte om uit te breiden tot aan de rand van de bergkam.

Drijvend over de top van de vallei en de snelwegen zal de zogenaamd zichzelf in stand houdende discobalachtige bol zijn. Het persbericht zegt dat 30 procent van het oppervlak bedekt zal zijn met zonnepanelen, die de bol van energie zullen voorzien, waardoor het kan zweven en 235 huizen van stroom zal voorzien. De gespiegelde onderkant is bedoeld als een kunstwerk dat de bestuurder een zicht van 180 graden geeft op de omgeving. Er is geen informatie beschikbaar over de grootte van de bol of de technologie waardoor deze kan zweven.

Hoewel het ontwerp van de vallei voor ons volkomen logisch is, vinden we het een goed idee om de aarde die tijdens de bouw is opgegraven opnieuw te gebruiken om een ​​meer voetgangers- en fietsvriendelijker knooppunt te creëren - we zijn een beetje verloren door het doel van de zwevende bol. Misschien is het gewoon het gebrek aan details, maar het lijkt erop dat het een onnodig gebruik is van materialen die zijn geplakt op een perfect slim ontwerp.

Loading...