Parijs PARC: BIG + OFF Win competitie om het nieuwe onderzoekscentrum van Sorbonne in Parijs te ontwerpen

De toonaangevende universiteit voor wetenschap en geneeskunde in Frankrijk krijgt binnenkort een nieuw onderzoekscentrum in hartje Parijs, ontworpen door BIG en OFF Architecture. Het nieuwe multidisciplinaire onderzoekscentrum, Paris PARC, zal worden gevestigd tussen het Institut du Monde Arabe van Jean Nouvel en het open groene park van de Jussieu Campus. In overeenstemming met het dichte stedelijke weefsel, past de geometrie van het gebouw zich aan aan de omliggende gebouwen en blijft deze geoptimaliseerd voor uitzicht, daglicht en toegankelijkheid. Gegarneerd met een groen dakpark, stimuleert PARC Parijs interacties tussen de onderzoekers en een meer viscerale verbinding met de stad zelf.

Als een spiegel probeert het onopvallende gebouw zich te integreren in de omgeving en past het in de dichte context van universiteitsgebouwen uit verschillende historische perioden. Gelegen aan de visuele as van de Notre Dame, opent Parijs PARC zich naar het plein van het Institut du Monde Arabe en het park. De geometrie van het gebouw plooit en buigt om een ​​goede buur te zijn, maar is nog steeds geoptimaliseerd voor natuurlijk daglicht binnen en uitzicht vanaf de binnenkant.

"Als een vorm van stedelijk experiment is het PARC van Parijs de afdruk van de druk van zijn stedelijke context. Gewikkeld in een super dichte context - in termen van ruimte, openbare stromen en architectuurgeschiedenis - wordt het PARC opgevat als een kettingreactie op de verschillende externe en interne krachten die erop werken. Opgeblazen om daglicht en lucht het hart van de faciliteit te laten binnendringen, gecomprimeerd om daglicht en zichten te verzekeren voor de aangrenzende klaslokalen en slaapzalen, opgeheven en gedecomprimeerd zodat het publiek van zowel het plein als het park kan komen en uiteindelijk gekanteld om het spectaculaire uitzicht te weerspiegelen van de skyline van Parijs en de Notre Dame tot de Parijzenaars. "- Bjarke Ingels, oprichter van BIG.

Een centrale kloof snijdt door het midden van het gebouw en biedt toegang van de ene kant naar de andere, evenals een manier voor licht om te infiltreren in het hart van de onderzoekslaboratoria. Het atrium biedt ook een verscheidenheid aan informele ontmoetingsruimten om interactie aan te moedigen. Een openbare trap slingert zich door het gebouw en kijkt naar de laboratoria. Transparante wanden zorgen voor visuele verbindingen tussen laboratoria en kantoorruimtes en infiltreren natuurlijk licht. De trap leidt naar een faculty club en een openbaar dakterras, dat is bedekt met vegetatie en biedt een panoramisch uitzicht op de Notre Dame en de skyline van Parijs. BIG en OFF werken samen met Buro Happold voor engineering, Michel Forgue-consultants en milieutechnicus Franck Boutte in het 15.000 vierkante meter grote onderzoekscentrum voor Sorbonne's Scientific University Universit? Pierre et Marie Curie in Parijs.

+ GROOT

Loading...