BIG onthult prachtige ondergrondse Gammel Hellerup-gymnasiumset onder een binnenplaats met molshopen

Er is een geweldige nieuwe sporthal op de middelbare school Gammel Hellerup, net ten noorden van Kopenhagen, maar je kunt het op het eerste gezicht missen. Het geprezen internationale architectenbureau BIG heeft een multifunctioneel gymnasium slim onder de bestaande binnenplaats geschoven, waarbij een sociale arena bovenaan een nieuw sportcentrum is ondergebracht. Het eindresultaat combineert naadloos een nieuwe, milieuvriendelijke faciliteit in het bestaande architecturale kader van de school, terwijl het een opwindende en dramatische heuvelvormige sociale verzamelruimte toevoegt.

"In plaats van de hal buiten de school te plaatsen en het sociale leven verder uit te breiden," zegt oprichtingsdirecteur Bjarke Ingels, een voormalig student van de middelbare school, "hebben we een nieuw knooppunt en een koppeling tussen de bestaande faciliteiten van de school gecreëerd."

Het gewelfde dak van het Gammel Hellerup Gymnasium, gebouwd met uniek gekromde houten balken, doet ook dienst als binnen- en buitenhuid en biedt ook ondersteuning voor het nieuwe binnendek dat uitmondt in een kleine heuvel erboven. De gebeeldhouwde binnenplaats is voorzien van onbehandeld eikenhout en op maat ontworpen witte met emaille gecoate stalen banken die oplichten met LED's, die dienen als de enige bronnen van verlichting voor de binnenplaats 's nachts. In een knipoog naar Ingels 'oude middelbare school wiskundeleraar en het axioma "vorm volgt functie", ontleende het ontwerpteam de geometrie van het gebogen dak aan het wiskundige traject van een gegooide bal.

De verzonken sporthal van 1.100 vierkante meter werd vijf meter onder het midden van de binnenplaats van de school neergelaten en kan ook worden gebruikt voor afstudeerplechtigheden en andere sociale evenementen. De ondergrondse plaatsing van de faciliteit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, met verwarming die wordt opgewekt door zonnepanelen rondom bestaande gebouwen. Door het roostervormige patroon van het dak kan ook daglicht de hal binnendringen, waardoor er minder kunstlicht nodig is.

Loading...