COBE wint eerste prijs voor Bike-Friendly Norreport Station in Kopenhagen

COBE Architects verdreef zijn concurrenten met een sexy en fietsvriendelijk nieuw ontwerp in de recente wedstrijd om het Norreport-treinstation in Kopenhagen opnieuw te ontwerpen. Bijna retro in zijn lijnen, de visie van de architecten van het nieuwe station is samengesteld uit een reeks van afgeronde, zwevende daken op opvallende glazen paviljoens. Omdat fietsen in Kopenhagen een geprefereerd vervoermiddel is, was ruim voldoende fietsenstalling een belangrijk kenmerk van de nieuwe structuur en andere groene functies zijn onder meer energiezuinige verlichting en natuurlijke ventilatie.

Het treinstation Norreport is het drukste treinstation in de Deense hoofdstad, met meer dan 25.000 mensen die er dagelijks doorheen rijden. De belangrijkste bepalingen voor de vernieuwde transporthub waren dat het in staat is om veel passagiers en veel fietsen te huisvesten, en ook een plek zijn waar mensen zich kunnen verzamelen en met elkaar in contact kunnen komen. In een poging om het station nog handiger te maken, kunnen passagiers gemakkelijk naast hun gewenste ingang op straat worden gezet of fietsen en op het station achterlaten.

Elf ventilatortorens zijn rond het plein geplaatst, wat zal helpen om het onderliggende treinplatform op natuurlijke wijze te koelen en te ventileren. Deze torens fungeren ook als informatieborden en plaza-verlichting, met behulp van LED-schermen en energiezuinige verlichting om passagiers naar hun vertrekkende treinen te leiden. De torens kunnen ook worden gebruikt voor advertenties, aankondigingen en culturele evenementen.

Loading...