Origami-achtige glazen gebouw heeft een opvallende gevouwen gevel

De opvallende glazen buitenkant van dit gezondheidsafdelinggebouw in Bilbao, Spanje, is niet alleen een mooi gezicht (ade). Coll-Barreau Arquitectos conceptualiseerde de gevouwen gevel als antwoord op de beperkende bouwcode van de stad die stapsgewijs tegenslagen vereist voor alle gebouwen met meerdere verdiepingen langs de hoofdstraten. Het resultaat was deze opvallende hybride dubbele huid die de energie-efficiëntie van de structuur opvoert en bovendien opvalt aan de boulevard.

De gevouwen gevel bestaat uit twee lagen. De buitenste is een geglazuurde huid bestaande uit ingelijst glas in een buisvormig frame terwijl de binnenste laag de vensters van het gebouw zijn. Het ontwerp heeft twee belangrijke voordelen: het geluid van de drukke boulevard wordt merkbaar verminderd en de zonnewarmtewinst wordt verminderd door middel van stralingsreductie en een ademend wandsysteem.

Naast de verhoogde energie-efficiëntie van de dubbele huid, houdt het gebouw vergaderingen in een daglicht, twee verdiepingen tellende atrium dat opent naar een dakterras. Om dichter grondgebruik te bevorderen, bevatten de zeven verdiepingen onder het dak kantoorruimte en een ondergrondse robotachtige parkeerplaats met drie verdiepingen.

Loading...