Skip to main content

De Top 6 Green Buildings op de Olympische Spelen 2012 in Londen!

De Olympische Spelen van 2012 in Londen zouden heel goed de meest duurzame zomerspelen ooit kunnen zijn. Critici kunnen snel sponsors als BP en Dow Chemical benadrukken, en de oprichting van 's werelds grootste McDonald's (zij het tijdelijk), om maar te zwijgen van vreemde momenten zoals de verplaatsing van burgemeester Boris Johnson naar het manipuleren van vervuilingsniveaus met behulp van gevaarlijke chemicaliën. Desalniettemin hebben geen enkele organisator van de Olympische Spelen harder gewerkt om deze grootscheepse gebeurtenis milieuvriendelijker te maken dan in Londen 2012. Dat engagement is overgedragen aan veel van de gebouwen van de Spelen, waaronder het belangrijkste Olympisch Stadion, de lichtste die ooit is gebouwd. Het stadion met 80.000 zitplaatsen biedt een scala aan duurzame constructiekenmerken, waaronder regenwaterwinning, een stoffen dak en interessante keuzes in gerecyclede materialen. Zonder het brandpunt van het spel te schaden, hebben we hier bij Inhabitat de zes meest groene gebouwen gebouwd die zijn gebouwd voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Londen Velodrome

Het London Velodrome, onderdeel van het Velopark fietscentrum in Oost-Londen, verankert het noordelijke uiteinde van het Olympisch park van de stad. Zowel het indoor-velodrome als het nabijgelegen BMX-circuit blijven na de wedstrijden in augustus gesloten. De gebogen buitenkant van het Velodrome, bedekt met houten lambrisering, weerspiegelt de slanke racebaan binnenin. De constructie met 6000 zitplaatsen profiteert van natuurlijke ventilatie in plaats van afhankelijk te zijn van airconditioning dankzij de houten bekleding van de buitenkant. Het gebruik van kunstlicht wordt ook geminimaliseerd door de dakramen op het dak van het velodrome. Een regenwaterwinningssysteem vermindert ook de hoeveelheid water die nodig is voor toiletspoeling en bodemberoering, maar de Olympische organisatoren in Londen zeiden dat de kosten van het installeren van een dergelijk systeem de financiële voordelen ver overtreffen.

Basketbal Arena

De Olympische basketbalarena verblindt niet alleen, maar democratiseert ook. Vorig jaar op tijd voltooid en met een budget van? 30 miljoen, is de arena de grootste tijdelijke locatie van de Olympische Spelen. Het flatpackontwerp maakt demontage en toekomstig hergebruik elders in de wereld mogelijk. Er gaan geruchten dat de arena zelfs kan worden verkocht aan de organisatoren van de 2016 Games in Rio de Janeiro of in de toekomst weer in een armere regio kan worden samengevoegd. Het lichtere ontwerp betekende ook dat er minder staal en beton werd gebruikt in deze 12.000 zitplaatsen. Terwijl afgelopen Olympische gastheren zoals Atlanta, Athene en Peking vast zitten met "witte olifanten" als resultaat van het hosten van deze overdadige evenementen, is het basketbalgebied van Londen een stap in de richting van het feit dat de Spelen verantwoordelijker en duurzamer kunnen zijn.

Aquatics Center

Het tweede grootste gebouw van de Olympische Spelen na het Olympisch Stadion valt op door zijn golfvormige dak en is de eerste structuur die bezoekers zien als ze het Olympisch Park naderen. Het prachtige plafond van het Aquatics Centre, gebouwd op een brownfield-locatie, zweeft over de twee 50 meter lange zwembaden en is gebouwd van duurzaam gewonnen Red Lauro-hout. Het exterieur werd geconstrueerd met geprefabriceerde modulaire betonblokken, die niet alleen de hoeveelheid emissies verminderden die nodig was om de faciliteit te bouwen, maar ook de noodzaak van schilderen elimineerde. De binnenstatieven zijn gemaakt van staal en ftalaat-vrije PVC-folie die na de spelen worden gerecycled. En de meeste bouwmaterialen, waaronder de 866.000 tegels die nodig zijn om het zwembad en de kleedkamers af te lijnen, werden met de trein in plaats van de vrachtwagen afgeleverd.

De koperen doos

We houden niet te veel van handbal aan deze kant van de vijver, maar de sport is populair onder mannen en vrouwen in Oost-Europa, Scandinavië, de Balkan en Korea. Als je een ticket hebt gescoord voor de Handball Arena, of de 'Copper Box', zit je deze zomer in een van de meest interessante en duurzame Olympische locaties. Verlichtingspijpen op het dak verlagen de elektriciteitskosten met 40 procent, een systeem voor het opvangen van regenwater zal stress veroorzaken van het lokale waternetwerk en de panelen van de buitenkant zijn gedeeltelijk afgeleid van gerecycled koper. Gebouwd gedeeltelijk uit bakstenen afkomstig van bouwstof, blijft de arena met 7000 plaatsen achter na de spelen, maar zal worden gebruikt voor kleinere atletiek- en lokale gemeenschapsevenementen.

Schietbanen in de Royal Artillery Barracks

De Royal Artillery Barracks vormden een belangrijk opleidingscentrum voor Britse soldaten van het begin van de 19e eeuw tot 2007. De locatie van de langste gevel in Georgische stijl in het Verenigd Koninkrijk, het voormalige huis van de Royal Artillery, organiseert schietevenementen tijdens de Spelen van deze zomer. In schril contrast met dit 200 jaar oude gebouw staan ​​drie indoor schietbanen. Elk van de tijdelijke locaties werd gebouwd van staal, bekleed met multiplex en vervolgens bedekt met meer van het ftalaatvrije PVC-membraan dat na de spelen zal worden gerecycled. Maar wat is de meest geavanceerde functie? Elk van de gebouwen is beladen met inktvisachtige uitlopers, waardoor natuurlijke ventilatie naar binnen kan circuleren. De schietbanen worden gedemonteerd en na de conclusie van de Spelen voor andere evenementen gehuurd.

Het energiecentrum

Het is de minst sexy van de Olympische locaties, maar is waarschijnlijk het belangrijkste. Het Energy Center is belast met het verwarmen, koelen en voeden van de Olympische Zone en knikt naar een duurzame ontwerpstaring met zijn modulaire constructie. Als een gigantisch stel LEGO's kan de faciliteit meer capaciteit toevoegen door extra eenheden toe te voegen wanneer meer capaciteit nodig is in de omliggende oost-Londense wijk. Energiezuinige gasketels, samen met een biomassaketel die houtsnippers gebruikt, genereren warmte. Een aangrenzend pompstation neemt afvalwater in, recycleert het en distribueert het vervolgens voor de irrigatie in het nabijgelegen park en voor dat tijdloze watervoertuig, blozen met het toilet.De buitenkant herinnert de plaatselijke bevolking en bezoekers aan de iconische krachtcentrale van Battersea, maar in plaats van baksteen bestaat de buitenkant uit geroest cortenstaal gelaagd over een rubberen beschermhoes.