Skip to main content

CF. Møller onthult competitie-winnende Eco Student Residence voor SDU in Odense

Studenten aan de Universiteit van Zuid-Denemarken (SDU) zullen binnenkort een nieuwe residentie hebben aan de rand van hun campus. CF. M? Ller won onlangs een invitatieconcert om de structuur met 14 verdiepingen te ontwerpen, die is samengesteld uit drie torens die in een cirkel rond een gemeenschappelijke gemeenschappelijke ruimte zijn gerangschikt. Het efficiënte gebouw voldoet aan de strenge, energiezuinige bouwvoorschriften van Denemarken en wordt omringd door duurzaam landschap.

CF. M? Ller's winnende ontwerp voor een nieuw studentenhuisvestingsproject aan de Universiteit van Zuid-Denemarken in Odense is een toren die bestaat uit drie torens rond een gemeenschappelijke gedeelde ruimte. Privacy- en zichtlijnen stonden hoog in het vaandel en elk van de 250 studentenkamers heeft uitzicht en een balkon. Een cluster van kamers wordt een nieuw familie-eenheid en is gecentreerd rond een gedeelde keuken en woonkamer. Deze clusters zijn dan verbonden aan een centrale commons en het hart van het gebouw. Het ontwerp van het gebouw is een zorgvuldige balans tussen privacy en gemeenschap en biedt studenten een gezonde ruimte om te studeren en te leren.

De 14-verdiepingen tellende toren zal worden gebouwd om te voldoen aan de Deense energiezuinige bouwvoorschriften uit 2020, en zal het gebruik van een sterk geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil omvatten, energiezuinige pre-fab betoncomponenten, gebruik van natuurlijke dwarsventilatie, en uitgebreide warmteterugwinning uit uitlaatlucht, afvalwater en douches. Passieve ontwerpstrategieën zoals de vorm van het gebouw, oriëntatie, aanpassing aan klimatologische omstandigheden, daglichttoetreding, plafondhoogten en structurele thermische massa helpen het energieverbruik te verminderen. De balkons bieden niet alleen extra leefruimte buiten, maar werken ook om de zonnewarmte te beheren en de kamers koel te houden in de zomer. Rondom het gebouw zal zorgvuldig worden ontworpen en duurzaam landschapsarchitectuur die een balans tussen onderhouden gebieden en de natuur biedt. Stedelijk tuinieren, ruimtes voor afvoer van regenwater en infiltratie, recreatie en voetpaden zijn allemaal ontworpen om de bodem en dieren in het wild te beschermen.

Naar verwachting zal de bouw in 2013 van start gaan en tegen 2015 worden afgerond met dit nieuwe studentenhuisvestingsproject.

+ C.F. M? Ller

Afbeeldingen © C.F. M? Ller