Skip to main content

Denemarken opende net de 'werelds meest humane' maximale veiligheidsgevangenis

Het Deense eiland Falster is nu de thuisbasis van 's werelds meest humane maximale veiligheidsstrafinstelling, Storstr? M Prison. Ontworpen door de Deense architecten C.F. M? Ller, het gebouw is geprezen om zijn strategische functies die een levendige gemeenschap creëren voor de gevangenen, in plaats van de zware leefomstandigheden die doorgaans in gevangenissen over de hele wereld worden aangetroffen.

Storstr? M, dat plaats biedt aan maximaal 250 personen, is ontworpen als een mini-gemeenschap waar gedetineerden hun tijd kunnen doorbrengen in een omgeving die zo "normaal" mogelijk is. In samenwerking met de Deense gevangenisdienst creëerden de architecten een levendige gemeenschap waarin de gevangenen zouden worden herinnerd aan een leven dat ze ooit hadden achtergelaten, waardoor ze een enthousiasme koesterden om het systeem te verlaten en terug te keren naar de maatschappij.

Gerelateerd: C.F. M? Ller bouwt een verticaal dorp in de tuin in Antwerpen

De indeling van de gevangenis beslaat de grootte van 18 voetbalvelden en is gecentreerd rond sociale activiteiten. Er zijn voldoende opties voor de gedetineerden om hun tijd door te brengen met oefenen, studeren, kunst maken of bidden in de plaatselijke kerk. Bovendien kopen gevangenen hun eigen voedsel in de supermarkt.

"We hebben alle gebouwen rond een centrum geconcentreerd voor gezamenlijke activiteiten. Hier hebben we een plein met, bijvoorbeeld, een activiteitenhuis, een supermarkt, een school, een kerk en een toegewijde kamer. We hebben ook een inspanning geleverd om de communicatie tussen gedetineerden en personeel te bevorderen, "architect Mads Mandrup van C.F. M? Ller vertelde de Deense krant Berlingske.

De celomstandigheden zijn ook ontworpen om een ​​draaglijke levensstijl te bieden terwijl ze worden opgesloten. De cellen zijn 13 vierkante meter en zijn uitgerust met een koelkast, kast en een 22-inch televisie. De kamerhoge ramen van de cel overspoelen het interieur met natuurlijk licht, maar hebben een hoek om de privacy te beschermen.

Hoewel het wordt geprezen als een strategisch ontwerp om gevangenen te helpen zich aan te passen aan het gevangenisleven, hebben de verschillende voorzieningen ertoe geleid dat sommigen kritiek hebben geleverd op het ontwerp als te verheven voor wetsovertreders. Ambtenaren beweren echter dat ondanks de fatsoenlijke leefomstandigheden aan de binnenkant, de gevangenis nog steeds een zwaarbeveiligde vesting is met een zes meter hoge muur en gespannen staaldraden rond de omtrek van het complex.

+ C.F. M? Ller

Fotografie door Torben Eskerod via C.F. M? Ller