De gevouwen CCTV-toren van OMA in Beijing is nu voltooid

OMA's grootste project ooit, het CCTV-hoofdkantoor in Beijing, is nu voltooid. De gevouwen toren van Rem Koolhaas vindt de wolkenkrabber opnieuw uit en combineert de volledige productie en kantoren van China Central Television tot één multifunctionele faciliteit. Eén toren biedt ruimte voor uitzending, terwijl de andere gewijd is aan diensten en de twee elkaar in het midden ontmoeten in een raadselachtige weergave van het gebouwenperspectief. De energie-efficiënte toren is voorzien van lokale en milieuvriendelijke materialen en een brede landschapstuin eronder creëert een aangenaam openbaar plein voor werknemers, bezoekers en inwoners van de stad.

Afbeelding © Iwan Baan

De bouw van het CCTV-hoofdkwartier begon al in 2004, maar het frame vloog in 2009 in brand en veroorzaakte een grote tegenslag. Het mediaconglomeraat verwacht naar de toren te gaan waar al deze kantoren later deze zomer onder één dak zullen zijn. In plaats van een toren met torenhoge toren te bouwen, besloten Rem Koolhaas en OMA eerder voor connectiviteit te ontwerpen dan voor hoogte, zodat de toren in tweeën wordt gevouwen. Eén toren biedt ruimte voor productie en uitzending, terwijl de andere wordt gebruikt voor diensten, onderzoek en onderwijs. De twee ontmoeten elkaar in het midden bij een lichte verkanting en het ontwerp is een weergave van hoe twee kanten van het bedrijf verschillende rollen hebben maar samenwerken voor één doel.

Dit is OMA's grootste project tot nu toe en met zoiets groots, waren we er zeker van dat groen design en duurzaamheid moesten worden opgenomen. Zoals te verwachten is, is het energieverbruik voor een tv- en omroepbedrijf hoog, dus om het buiten te houden, maakt het gebouw gebruik van energie-efficiënte klimaatbeheersingssystemen. In de winter wordt directe koude lucht van buiten gebruikt om productieruimtes koel te houden en in de zomer wordt een gekoeld water / ijsopslagsysteem gebruikt. Verwarmings- en stoomvereisten worden gehaald uit het stadsaanbod, waardoor de CO2-uitstoot per kW warmte-uitvoer mogelijk wordt verlaagd.

De omhulling van het gebouw is zorgvuldig ontworpen om gebruik te maken van natuurlijk daglicht, een hoge thermische isolatie te bieden en te beschermen tegen oververhitting en verblinding. De geometrie van het gebouw werkt om een ​​groot deel van de gevel af te schermen. Tot slot creëert het grote aangelegde gebied onder de toren een uitnodigend en koel microklimaat, dat ook werkt om hemelwater te absorberen en de lucht te reinigen. Een gebiedsmatig grijs waterdistributienetwerk wordt gebruikt voor toiletspoeling en koeltorensamenstelling. Ten slotte zijn de interieurmaterialen niet-toxisch en het grootste deel van de materialen was in het binnenland geproduceerd.

Loading...