Skip to main content

Henning Larsen wint prijs voor ontwerpcentrum voor onderzoek naar zonne-energie en waterstof in Stuttgart

Henning Larsen Architects is de eerste winnaar van een wedstrijd voor het ontwerpen van een nieuw onderzoeksgebouw voor het Centrum voor Zonne-energie en Waterstofonderzoek in Stuttgart (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung). Het gebouw weerspiegelt het nieuwste onderzoek naar hernieuwbare energie dat binnenin wordt uitgevoerd en is ontworpen om te voldoen aan strenge Duitse vereisten voor duurzaamheid. Het ontwerp van Henning Larsen bestaat uit een raster van kleine eenheden die zijn gegroepeerd om een ​​zeer flexibele werkplek te creëren die dient als een dynamisch raamwerk voor de lopende onderzoeks- en innovatieactiviteiten van het centrum.

ZSW, centrum voor onderzoek naar zonne-energie en waterstof in Stuttgart, is een van de toonaangevende onderzoekscentra voor hernieuwbare energie in Duitsland en binnenkort zullen ze een nieuwe faciliteit hebben om hun baanbrekende werk uit te voeren. Henning Larsen Architects heeft zojuist aangekondigd dat zij de internationale wedstrijd hebben gewonnen voor het ontwerp van het nieuwe centrum, dat zal worden gevestigd in het Stuttgarter Engineering Park (STEP) en onderzoekers huisvest die onderzoek doen naar duurzame technologieën en energievormen. De faciliteit van 13.000 m2 biedt ruimte voor kantoren, laboratoria, vergader- en conferentiefaciliteiten.

Het gebouw bestaat uit een verzameling kleinere eenheden die zijn gegroepeerd om tegemoet te komen aan de behoefte van de onderzoeksgroep aan flexibiliteit en die ervoor zorgt dat de ruimte zich na verloop van tijd kan aanpassen aan hun veranderende programma's. Indien nodig kan het ontwerp eenvoudig worden aangepast door extra eenheden aan de rand toe te voegen. Het gebouw is gecentreerd rond een binnenhof en wordt overstroomd met natuurlijk daglicht, zowel vanuit het centrum als vanuit dakramen en atriums. Het onderzoekscentrum verzocht om een ​​deel van hun werk in de gevel op te nemen en aan de Duitse eisen voor duurzaamheid te voldoen en deze te overtreffen. Modellering en simulatie van gebouwen heeft het ontwerpteam geholpen om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken.

"De netwerkstructuur van het onderzoekscentrum zorgt voor een hoge mate van mobiliteit en vrijheid om te veranderen en het gebouw uit te breiden", legt Werner Frosch, General Manager van Henning Larsen GmbH, uit. "Het gebouw heeft een rationeel ontwerp en is georganiseerd in modules. Dit creëert visueel contact tussen de atria en groene oases, die de onderzoekers kunnen gebruiken voor werk of informele bijeenkomsten. We kijken erg uit naar de samenwerking. De onderzoekers van het centrum hebben een wereldleidende positie in hun vakgebied, duurzame technologie en energievormen. Het onderzoek is geïntegreerd in het gevelontwerp. "

+ Henning Larsen Architects