Skip to main content

Het nieuwe Volkskunstmuseum van China heeft een dak met hergebruikte dakpannen die het natuurlijke licht filteren

Een van onze favoriete Japanse architecten, Kengo Kuma onthulde zojuist zijn nieuwste project - The Folk Art Museum aan de China Academy of Arts. Het duurzame beschuttingcentrum is ontworpen om eruit te zien als een klein traditioneel dorp met onderling verbonden puntdaken. Het liefste detail zijn echter de gebogen grijze tegels geborgen van lokale gebouwen. Deze tegels creëren daken en lamellen die het natuurlijke licht filteren.

De nieuwe volkskunstgalerijen staan ā€‹ā€‹op een voormalige theeplantage op de campus van de Academie in Hangzhou, Oost-China. Het 5.000 vierkante meter grote gebouw is gevormd door onderling verbonden eenheden die lijken op huizen in een traditioneel bergdorp. Het bedrijf legt uit: "Elke unit heeft een klein individueel dak, dus de vooruitzichten werden als een dorp dat een uitzicht op het verlengen van pannendaken oproept."

Gerelateerd: Kengo Kuma creëerde een organische gevel uit cederstroken voor de Universiteit van Tokio

Evenals op de daken werden de oude tegels gebruikt als lamellen, verspreid over een roestvrij bedraad scherm dat de hoeveelheid zonlicht regelt die binnenkomt in de kamers. Hun maten zijn allemaal verschillend, waardoor het gebouw met de grond wordt samengevoegd. Het trapsgewijze ontwerp van het gebouw vormt een reeks galerijen op verschillende verdiepingen met elkaar verbonden door hellingen van stenen en houten hellingen, zodat bezoekers zich kunnen verbinden met de grond eronder.

+ Kengo Kuma

Foto's door Eiichi Kano