Skip to main content

De afbrokkelende San Francesc-kerk in Spanje krijgt een moderne renovatie van David Closes

De Catalaanse stad Santpedor had zijn afbrokkelende klooster en kerk kunnen vernietigen om plaats te maken voor een nieuw en verbeterd cultureel centrum, maar in plaats daarvan koos ze ervoor om de ruimte te behouden en op te waarderen. De Catalaanse architect David Closes was ingehuurd om de renovatie van het Sant Francesc-klooster te leiden en deze historische erfenis van de ruimte te behouden. Met moderne interventies en materialen sluit Closes de ruïne af met glazen, betonnen en stalen wanden, trappen en hellingen. Lopend door de lichte en luchtige gerenoveerde ruimte lijkt een beetje op het verkennen van een archeologische opgraving - lees verder voor een kijkje binnen!

Kerk Sant Francesc werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1721 en 1729 door Franciscan priesters, maar na eeuwen van gebruik was de ruimte in verwaarlozing gevallen en grenst aan het worden een troepwerf. Het had gaten in de muren, vuil op het pleisterwerk, roestige oude auto's op het altaar en een zwaar beschadigde gevel - sommige mensen wilden het helemaal slopen.

In plaats van dit historisch belangrijke gebouw af te breken, koos de stad Santpedor ervoor om het in een culturele ruimte en een auditorium te renoveren. David Closes kreeg de taak om de nalatenschap van het gebouw te behouden en tegelijkertijd de moderne voorzieningen toe te voegen die nodig zijn om het gebouw nuttig te maken.

Onlangs voltooid, duurde de kerk zeven jaar om te renoveren en het resultaat is een prachtige mengeling van het historische en het moderne. Sluitingen behielden de ruwe en beschadigde gevel samen met de liturgische ruimtes, de structureel gezonde bogen en al het andere dat gered kon worden. Waar het gebouw te beschadigd was om te herstellen, ontwierp Closes moderne volumes om hun plaats in te nemen, waaronder een glazen en stalen trap aan de buitenkant, een nieuwe oprit boven het schip, een nieuw dek, een kloostergang en badkamers. Nieuwe verlichting werd ook geïnstalleerd om de ruimte te verlichten en de schoonheid van zowel de oude als de nieuwe constructie te onthullen.