Skip to main content

8 verlaten gebouwen omgevormd tot absolute droomruimtes

Hoewel veel mensen verlaten ruimtes als gehavend en nutteloos beschouwen, zien veel architecten inspiratie voor een grootse transformatie. De volgende acht projecten verjongen vervallen gebouwen tot bruikbare, levendige locaties voor bruisende nieuwe bedrijven of gezellige huizen. Door middel van adaptief hergebruik en creatieve herstructurering van ruimte en materialen heeft elke ontwerper het verstrijken van de tijd omarmd, oud en nieuw op unieke en verrassende manieren vermengd.

De graansilo uit het midden van de eeuw wordt een prachtig klein huis voor twee personen

Het laatste dat in je opkomt bij het bedenken van een oude graansilo uit de jaren vijftig is een perfecte, gezellige plek voor een huis, maar dat is precies wat architect Christoph Kaiser en zijn vrouw voor ogen hadden. Na de aankoop van een gedemonteerde middenklasse silo en het verplaatsen naar het centrum van Phoenix, ging Christoph aan het werk om deuren en ramen aan te passen voor thuis. Besteed slechts $ 350 aan schroot walnoot planken gevonden op Craigslist, hij was in staat om gebogen armaturen en platforms te creëren die perfect in de cirkelvormige ruimte pasten. De slaapkamer op de vliering, badend in natuurlijk licht afkomstig van een dakraam, is bereikbaar via een wenteltrap. De 340 vierkante voet naar huis gaat gepaard met veel buitenruimte om te loungen en tuinieren.


Gigantische kolen-gasmeters omgevormd tot bloeiende Weense gemeenschappen

Deze eeuwenoude Weense gastanks waren bijna vergeten tot een decennium geleden, toen verschillende sterrenkundigen (op uitnodiging van de lokale buren) deze transformeerden in levendige woongemeenschappen. Nadat ze in de jaren tachtig waren ontmanteld, werden deze overblijfselen van oude gasbedrijven omgebouwd tot gemengde gemeenschappen met appartementen, winkels en andere faciliteiten, door Jean Nouvel, Coop Himmelb (l) au, Manfred Wehdorn en Wilhelm Holzbauer. De 230 meter hoge met baksteen beklede bouwwerken, die nu 615 appartementen, een studentenflat, een kinderdagverblijf, kantoren, meer dan 70 winkels, restaurants en bars, evenals het Nationaal Archief van Wenen huisvesten, moesten eerst als erfgoed worden geregistreerd sites om sloop te voorkomen. Hun volledige transformatie naar bloeiende gemeenschappen is niets minder dan ongelooflijk. De gasmeters zijn kleine steden in een stad geworden en hebben in elk gebouw een uniek dorps karakter gekregen. Architecten, stedenbouwkundigen en sociologen over de hele wereld bestuderen de gasmeters als een model van succesvol adaptief hergebruik en gemeenschapsplanning.

 

De oude bank uit de jaren 1920 wordt omgevormd tot een luxe co-working-ruimte


Het oude hoofdkantoor van de Royal Bank of Canada is na zes jaar sluimeren weer open voor zaken, behalve dat nu nieuwe huurders zich bij de mix hebben gevoegd. De sierlijke ruimte is omgetoverd tot de Crew-co-werkruimte met minimale veranderingen aan het historische decor. De toegewijde freelancers in Montreal kunnen een maandelijkse bijdrage van $ 450 betalen voor toegang tot open bureaus, met messing beklede privéruimtes, een café en conferentiezalen in deze prachtige omgeving. De 50 meter hoge gewelfde plafonds en gloeiende kroonluchters dienen als een terugkeer naar het oorspronkelijke gebouw van 12.000 vierkante voet, gebouwd in 1928. Architect Henri Cleinge leidde de transformatie en bewaarde zorgvuldig originele elementen.

Een levendige kleuterschool duikt op in een voormalige Chinese "spookstad"

Zhengzhou stond bekend om zijn onevenwichtigheid van nieuw gebouwde gebouwen en mensen die er wonen en werken. De voormalige "spookstad" is teruggekeerd en het architectenbureau Crossboundaries heeft de rebranding met een verlaten gebouw wederom als een heldere en kleurrijke kleuterschool geholpen. Het Soyoo Joyful Growth Center staat nu waar ooit drie lege, tien jaar oude cirkelvormige structuren stonden. Kleurrijke touwen, diagonaal geïnstalleerd van dak tot grond, creëren een warmere gevel, terwijl vrijdragende buizen die uit de structuur springen het zicht van binnenuit omlijsten. Een interactief interieur "metro" systeem van gekleurde paden helpt kinderen om verschillende gebieden van hun omgeving te verkennen met het expliciete doel hun creativiteit te vergroten.

Het verlaten postkantoor van Londen werd omgevormd tot een ambachtelijke bakkerij

Geïnspireerd door een oud postkantoor in East Finchley in Londen, heeft architect Lucy Tauber de ruimte nieuw leven ingeblazen zodat Margot Craft Bakery zijn intrek kon nemen. De renovatie maakt gebruik van een bestaand beglaasd winkelinterieur dat voorbijgangers de getoonde gebakken goederen en drukte van het personeel laat bewonderen. de keuken. Het minimalistische interieurontwerp zorgt voor een schone en uitnodigende sfeer, met de pop van handgemaakte cementvloertegels en teruggewonnen teak-tellers. Deze elegante elementen zijn opgebouwd uit een achtergrond van staal en geribbeld glas, waarbij industrieel wordt gecombineerd met ouderwets Parijse design.

Meow Wolf verandert verlaten bowlingbaan in een fantastische glow-in-the-dark game

Wandel deze verlaten bowlingbaan van Santa Fe in en je zult een oversized, gloed-in-het-donker-spel in de ruimte vinden. Meow Wolf, een kunstenaarscollectief, transformeerde het gebouw, genaamd The House of Eternal Return, met geestverruimende kamers, kleuren en rekwisieten die samenwerken om bezoekers aanwijzingen te geven over de fictieve familie Selig en hun benarde situatie. Het interactieve avontuur, met zes schrijvers en 150 kunstenaars om te ontwerpen, stelt gasten in staat om door de enorme attractie van 20.000 vierkante voet te zwerven. Het is open voor het publiek en is het zusterproject van het beroemde Stadsmuseum van St. Louis.

De verlaten fabriek in Shanghai is nu een industrieel-chique keramiekhuis

Archi-Union Architects gaf een voormalige chemische vezelfabriek een modern-industriële make-over. Ontworpen voor een keramische kunstenaar die een showroom en werkruimte nodig heeft, onderging de Shanghai-ruimte een chique revival voor zijn nieuwe huurder. Een extra verdieping, bekroond met lattenhout, werd toegevoegd aan het Keramiekhuis om vierkante meters te vergroten, waardoor het grootste deel van het oorspronkelijke beton en bakstenen kader intact bleef.Grote ramen en een luchtig balkon brengen natuurlijk licht naar binnen en verlichten eigentijdse elementen tegen een industrieel decor.

Verwaarloosde Londense bakkerij omgetoverd tot prachtige luxe woningen

In plaats van een verlaten 19e-eeuwse bakkerij in de vergetelheid te laten verdwijnen, vernieuwde Jo Cowen Architects de ruimte, inclusief een nabijgelegen lodge, graanschuur en koetshuis, tot een luxe woningbouw. London's Bakery Place heeft nu 11 wooneenheden met strakke lijnen en een modern design. De wegwerpkasseien, zichtbare bakstenen en gietijzeren pilaren vermengen zich met hedendaagse visgraatvloeren, en witte muren contrasteren met industriële armaturen. Vanaf de bouw uit 1898 heeft de ruimte een wedergeboorte doorgemaakt, terwijl hij nog steeds een eerbetoon was aan zijn historische wortels.