Skip to main content

Geweldige Whanapoua Sled House kan worden gleed rond het strand in Nieuw-Zeeland

Niet alleen sluit het verbazingwekkende Whanapoua Sled House zich af tegen de elementen wanneer het niet in gebruik is, maar het is feitelijk gebouwd op sledes zodat het kan worden verplaatst rond het strand van Nieuw Zeeland waarop het rust. Crosson Clarke Carnachan Architects kreeg de opdracht om het ultieme vakantiehuis te creëren voor een gezin van vijf, maar omdat ze wilden bouwen in een kusterosiezone op het schiereiland Coromandel, moest het gebouw verplaatsbaar zijn. Het moest ook superefficiënt zijn, dus er werd geen centimeter ruimte verspild, vooral natuurlijke materialen werden gebruikt in de constructie en het heeft een duurzaam waterbesparend afvalverwerkingssysteem.


De Whanapoua-sledehuis doet denken aan surfhutten of observatietorens aan het strand en beschikt over elementaire bouwmaterialen die in een echt slank ontwerp zijn samengebracht. Dit is een twee verdiepingen tellend project, compleet met eetkamer, keuken, woonkamer en badkamer ruimte, samen met twee slaapkamers. Eén kamer heeft stapelbedden met drie niveaus voor de kinderen, terwijl de mezzanine kamer met uitzicht op het water wordt bereikt door een eenvoudige ladder. En wanneer het gezin de hut niet gebruikt, gaat alles omhoog en mengt zich tussen de duinen.

De ultieme oplossing voor huizen die kwetsbaar zijn voor een stijgende zee, het 40 vierkante meter grote huis ligt op twee dikke houten sledes waarmee de eigenaars het kunnen verplaatsen zoals vereist door de lokale bouwvoorschriften. Een wormtanksysteem behandelt het afval van de familie terwijl twee tanks grijs water bevatten dat kan worden gerecycled. Een van de luiken fungeert ook als luifel die beschermt tegen de barre zomerzon, terwijl de winterzon ook in het interieur doordringt en een kleine houtkachel de kleine ruimte lekker warm houdt.

+ Crosson, Clark, Carnachan Architects

fotografie door Jackie Meiring