Skip to main content

CUBE TUBE is een Pixelated Office & Restaurant in China

Dit opvallende korrelige complex fungeert als een kantoor en een restaurant in de nieuwe economische ontwikkelingszone in Jinhua, de provincie Zhejiang. Ontworpen door SAKO Architects, zijn de gebouwen een duidelijk herkenningspunt in het gebied geworden. De eenvoudige blokvormen worden geaccentueerd met hun lappendeken buitenkanten en het interieur is luchtig en helder. Natuurlijke daglichttoetreding en ventilatie helpen zowel de CUBE- als de TUBE-gebouwen hun energievermogen te verminderen.

Het 'CUBE' gebouw is een vierkante 32 meter lange kantoortoren, terwijl 'TUBE' een 55 meter lang restaurant is. De meeste gebouwen in het gebied zijn gebaseerd op de Tei Kanmuri-stijl, maar de klant wilde een monumentaal gebouw dat de traditionele stijl zou contrasteren. De klant vroeg of de kantoortoren over individuele werkplekken beschikte en dat daglicht de binnenkern van het gebouw bereikte. Het eerste verzoek was niet moeilijk, maar het tweede vereiste wat extra planning om de kubusvorm te behouden.

Om het verzoek te honoreren, koos SAKO Architects voor een plan om het middengedeelte van het gebouw uit te hollen met een reeks kruisvormige gangen. Deze gangen verbinden met een terras aan elke kant van het gebouw. Deze configuratie laat licht toe van alle kanten het gebouw binnen te komen en voor cross-ventilatie om het interieur te helpen koelen. Bovendien helpen de terrassen en de willekeurig geplaatste ramen het blokgebouw te verbreken en het effect van het plein te verminderen. Het 10 verdiepingen tellende gebouw is bekleed met een hoogwaardig gepolijst roestvrij staal onderbroken door glas, terwijl het restaurant is voorzien van een lappendeken in grijs, zwart en transparant glas.