Skip to main content

De Nationale Bibliotheek van CVDB Arquitectos 'Ljubljana is geïnspireerd op de vorm van een permanent boek

De door CVDB Arquitectos voorgestelde Nationale en Universiteitsbibliotheek van het gebouw van Ljubljana (NUKII) is een symbool van kennis en cultuur en een archief voor historisch en nationaal erfgoed dat een kostbaar erfgoed is in Slovenië. Het nieuwe energiezuinige, V-vormige gebouw moet lijken op de vorm van een staand boek. De nieuwe bibliotheek zal boven Romeinse ruïnes worden gebouwd, die zowel worden bewaard als tentoongesteld onder een beschermende transparante schaal.

Het voorstel is gebaseerd op een bioklimatologische planningsstrategie die design en energie-efficiëntie rechtstreeks met elkaar verbindt. De gevel omvat een zonwering met een gevarieerde dichtheid en diepte die de energiewinst in de herfst-winterperiode maximaliseert en de energiewinst in de lente-zomerperiode minimaliseert. De gradient gevel kan worden beschouwd als een 3-in-1 element dat op een natuurlijke manier de programmatische, structurele en bioklimatologische aspecten combineert.

De geometrie van het gebouw reageert direct op de stedelijke toestand van de lay-out van de site. De kern van het plan wordt gemarkeerd door een centrale vide, waar een systeem van brede openbare trappen is die de verschillende niveaus verbinden en naar het wintertuinachtige terras op de laatste verdieping leiden, dat een overweldigend uitzicht op het kasteel en de stad biedt. . Een grote koepel van gekruiste metalen balken is gebouwd over de ruïnes, waardoor de ruimte wordt vrijgemaakt van verticale structuurelementen. Tegelijkertijd creëert het een transparant platform dat een duidelijk zicht biedt op de ruïnes van de omliggende straten en vanaf het maaiveld van de bibliotheek.

Een structurele gevel wordt voorgesteld om de behoefte aan centrale verticale elementen (pilaren) te elimineren - dit maakt de creatie van grote open gebieden in het midden van het gebouw mogelijk. De structurele gevel rust op het koepelpodium in een natuurlijke stroom van lastdragende krachten die naar de periferie zijn gericht.

+ CVDB Arquitectos

Het bovenstaande artikel is aan ons voorgelegd door een Inhabitat-lezer. Wil het zien jouw verhaal over Inhabitat? Stuur ons een tip door deze link te volgen. Vergeet niet om onze instructies zorgvuldig te volgen om uw kansen te vergroten om te worden gekozen voor publicatie!